Categories
novosti

Međunarodni dan obitelji

Obiteljska zajednica najstariji je oblik društvenih institucija. Od samog začetka ljudske vrste predstavlja osnovnu društvenu jedinicu. S obzirom na dugotrajnost postojanja obitelji kao temeljne društvene zajednice i centralnu ulogu obitelji u životu pojedinca, tijekom vremena razvili su se različiti pogledi na obitelj – tradicionalni i suvremeni. Sukladno tome obitelj se definira na različite načine. Ovisno o vlastitim stavovima i iskustvima, svaka osoba za sebe određuje što za nju znači obitelj. 15. svibanj Ujedinjeni narodi su 1989.g. proglasili Međunarodnim danom obitelji kako bi istaknuli važnost obitelji za život svakog čovjeka. U Hrvatskoj, ovaj dan obilježava se od 1994. godine pa sve do danas.

Međunarodni dan obitelji služi nam kao podsjetnik da se unutar obitelji, kakva god ona bila, zadovoljavaju temeljne psihološke potrebe koje ima svaka osoba, neovisno o njenoj dobi, a to su:

 • potreba za povezanošću s drugima (bliskim odnosima), pripadanjem i sigurnosti,
 • potreba za autonomijom, samostalnošću, slobodnom izbora i uvažavanjem,
 • potrebe za kompetentnošću i uspjehom.

U zadovoljavanju temeljnih psiholoških potreba pojedinca od najranije neposredno sudjeluju članovi obitelji te na taj način doprinose formiranju ličnosti osobe.

Ove godine povodom obilježavanja Međunarodnog dana obitelji UN predlaže temu Obitelj i nove tehnologije, kako bi se naglasila važnost i utjecaj suvremene tehnologije na obitelj. Posljednjih nekoliko desetljeća, razvoj modernih tehnologija brži je nego ikad. Samim time, sve je veća uloga tehnologije u svim aspektima svakodnevnog života, od rada, obrazovanja, komunikacije, provođenja slobodnog vremena, traženja informacija itd. Navedeno je posebno izraženo kod onih generacija djece i mladih koji su rođeni nakon pojave računala i masovnog korištenja interneta (tzv. digitalni domoroci). Svjedoci smo da je tijekom pandemije COVID-19 tehnologija uveliko doprinijela školovanju djece i mladih, radu od kuće za roditelje, kupovanju namirnica i potrepština, održavanju kontakata s drugima te informiranju. Usporedno s dobrobitima suvremene tehnologije, u posljednje vrijeme sve se više zamjećuju i nepovoljni učinci tehnologije na tjelesno i mentalno zdravlje pojedinca i obitelj, poput prekomjernog korištenja suvremenih tehnologija, narušavanja privatnosti, smanjene tjelesne aktivnosti, izloženosti djece i mladih, opasnim i neprimjerenim sadržajima, cyberbullyinga, slabije razvijenim kognitivnim, socioemocionalnim i komunikacijskim vještinama.

Kako izbjeći zamke suvremene tehnologije u životu obitelji?

Prije svega, osvijestite ulogu suvremene tehnologije u vlastitom životu i životu svoje obitelji, koliko i na koje načine koristite dostupne tehnologije. Razmislite što pozitivno tehnologija donosi u život vaše obitelji, ali i koji su negativni učinci korištenja tehnologije na vašu obitelj. Potom donesite svjesnu odluku načinima i količini korištenja tehnologije u vašoj obitelji, a koja će unaprijediti i/ili učvrstiti međusobnu povezanost i privrženost unutar obitelji.

Donosimo vam nekoliko prijedloga za jačanje bliskosti i zajedništva unutar obitelji te minimiziranje nepovoljnih učinaka suvremenih tehnologija:

 • informirajte se o učincima suvremene tehnologije na tjelesno i mentalno zdravlje, osobito u dječjoj dobi,
 • upoznajte se sa suvremenim tehnologijama i sadržajima na Internetu koje vaše dijete koristi,
 • budite model djeci i ostalim članovima obitelji – osvijestite vlastite navike korištenja tehnologija i potičite kritičko korištenje tehnologija kod djece i mladih,
 • posvetite vrijeme jedni drugima, razgovarajte o tome što vam se događa u životu i pokušajte zaista slušati jedni druge,
 • pokazujte i izražavajte emocije kako biste članove obitelji, osobito djecu, podučili emocionalnim vještinama,
 • budite empatični („stavite se u cipele“ članova svoje obitelji) i pokušajte razumjeti članove svoje obitelji,
 • budite otvoreni u komunikaciji s drugim članovima obitelji i izrazite vlastite potrebe i očekivanja,
 • osigurajte vrijeme za obiteljsko druženje bez tehnologija,
 • potičite kreativnost djece i drugih članova obitelji u osmišljavanju provođenja slobodnog vremena bez tehnologija.

Obitelj je tamo gdje osjećam da pripadam.

Foto: Pixaybay.com

Sretan Vam Međunarodni dan obitelji!